MIO project renovatie Hoofdgebouw TUE





Projectnaam: renovatie Hoofdgebouw TUE

Locatie: Campus TU Eindhoven

Periode: februari-juli 2015

Opbouw: Groep (5): ontwerp
               Individueel: architectuur

Studiefase: master, M2 project




Terug naar overzicht

De opgave voor dit project is het renoveren van het Hoofdgebouw op de campus van de Technische Universiteit in Eindhoven. Dit gebouw, ontworpen door S.J. van Embden in de jaren zestig diende als centrale plaats binnen de geschetste structuur van de campus en beschikte over voorzieningen voor onderzoek, onderwijs en bestuur. Het gebouw kan gekenmerkt worden als een ensemble, het bestaat uit vier laagbouwdelen en een hoogbouwschijf. In de jaren 90 is de onderbouw gerenoveerd door Wytze Patijn. De laatste jaren diende het gebouw vooral als huisvesting voor de faculteit Wiskunde en Informatica en er zijn enkele gemeenschappelijke voorzieningen als het studentenservicecentrum, een kapper, een uitzendbureau en een pinautomaat gevestigd. De dienst Huisvesting van de universiteit is op dit moment bezig met het uitvoeren van een renovatie, in samenwerking met Team V architecten. De opdracht voor de studenten is het ontwikkelen van een plan voor de renovatie van het Hoofdgebouw, met het

programma van eisen dat is opgesteld door de Dienst Huisvesting. Een belangrijk uitgangspunt is dat het gebouw energie neutraal moet worden. Om dit te bereiken werken studenten van de disciplines architectuur, bouwfysica en constructie samen. Ik heb in dit project met drie masterstudenten Architecture het gebouwontwerp voor mijn rekening genomen. Het ontwerpconcept voor het gebouw is gebaseerd op drie uitgangspunten: energie, identiteit en comfort. Door deze aspecten vanaf het begin van het ontwerpproces als gelijkwaardig te behandelen denken wij een oplossing te hebben gegenereerd die op alle gebieden de gevraagde kwaliteit biedt. Met het ontwerp van een tweede huidgevel aan de westzijde van het gebouw is getracht de drie uitgangspunten in één ontwerp te combineren. Het oppervlak dat beschikbaar is door de gerealiseerde tweede huidgevel, wordt voor meer dan vijftig procent bedekt met pv-panelen die energie voor het gebouw opwekken.

In samenwerking met het treffen van maatregelen voor het verminderen van de energiebehoefte van het gebouw, denken wij een energieneutraal gebouw te hebben gerealiseerd. De ruimte die ontstaat tussen de bestaande en de nieuwe gevel wordt op bepaalde plekken vergroot door vloeren vanuit de hoogbouw door te trekken tot aan de nieuwe gevel. Hier ontstaan zogenoemde 'social spaces' met een comfortniveau dat tussen binnen en buiten in ligt. Tijdens het studeren of het werken kan men even de dagelijkse sleur verlaten en ontspannen in deze social spaces. Het derde uitgangspunt identiteit spreekt in onze ogen voor zich, de organische vorm van de tweede huid creëert contrast met het orthogonale karakter van de campus. Het verouderde hoofdgebouw heeft plaats gemaakt voor een gebouw dat het innovatieve karakter van de universiteit toont.